PORADNIA DIETETYKI KLINICZNEJ

SZCZEGÓŁY:

      Jestem Absolwentką Wydziału Lekarskiego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie – kierunku dietetyka. Uczestniczyłam w praktykach zawodowych w licznych oddziałach Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie oraz Powiatowego Szpitala im. Św. Maksymiliana w Oświęcimiu. Posiadam certyfikat dietetyka przyjaznego chorym na celiakię. Ciągle poszerzam swoją wiedzę z zakresu żywienia uczestnicząc w szkoleniach i konferencjach dietetycznych. Każdego pacjenta traktuję indywidualnie, dlatego też jadłospisy tworzę od podstaw, w oparciu o wnikliwy wywiad żywieniowo-zdrowotny przeprowadzony z pacjentem. Biorę pod uwagę nie tylko stan zdrowia, ale także jego preferencje i tryb życia. Nie stosuję gotowych schematów, dodatkowej suplementacji czy środków „wspomagających odchudzanie”.

OFERTA PORADNI:

  1. Zdrowe odżywianie
  2. Dietoterapia nadwagi i otyłości
  3. Dietoterapia niedowagi
  4. Dieta w nietolerancjach i alergiach pokarmowych
  5. Poradnictwo żywieniowe dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią
  6. Żywienie dzieci i młodzieży
  7. Dieta w chorobach:
    • Choroba wrzodowa, zaparcia, choroby zapalne jelit
    • Zespół jelita nadwrażliwego
    • Celiakia
    • Cukrzyca
    • Zaburzenia lipidowe, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze
    • Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, PCOS
Udzielane przeze mnie porady są zgodne z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

PIERWSZA WIZYTA

  • trwa około 45-60 minut
  • szczegółowy wywiad żywieniowo-zdrowotny
  • pomiar składu ciała na specjalistycznym analizatorze wraz z omówieniem wyników (pacjent otrzymuje wydruk)
  • analiza dotychczasowego sposobu żywienia
  • określenie celu i planu działania
  • wstępne zalecenia żywieniowe

Na pierwszą wizytę warto zabrać ze sobą:

  1. Wypełniony dzienniczek żywieniowy
  2. Spis chorób i dolegliwości oraz wszystkich przyjmowanych leków i suplementów diety (z uwzględnieniem nazwy oraz informacji o dawkach i porach zażywania)
  3. Spis wszelkich form i czasu trwania aktywności fizycznej
  4. Aktualne wyniki badań krwi (nie starsze niż 3 miesiące):
    1. Morfologia krwi
    2. Cholesterol całkowity, cholesterol HDL, cholesterol LDL, trójglicerydy
    3. Glukoza na czczo
    4. TSH

Jadłospisy przekazuję pacjentom w terminie do 7 dni po pierwszej konsultacji.

POMIAR

przeprowadzany jest poprzez bose stopy i ręce za pomocą ośmiu elektrod (lepiej założyć skarpetki zamiast rajstop).  Aby wyniki badania były jak najbardziej wiarygodne przed pomiarem najlepiej:

  • Nie spożywać posiłków oraz nie pić na 2-3 godziny przed badaniem
  • Zrezygnować z intensywnej aktywności fizycznej na 24 godziny przed badaniem
  • Unikać spożywania alkoholu, mocnej kawy oraz herbaty, ponieważ wpływają na zaburzenie równowagi płynów w organizmie
  • Nie natłuszczać rąk oraz stóp kremami bezpośrednio przed badaniem
  • Zdjąć metalowe przedmioty, np. biżuterię, pasek
  • Do badania przystąpić z pustym pęcherzem

Przeciwwskazania do przeprowadzenia analizy:

  • Ciąża
  • Wiek poniżej 3 lat
  • Wszczepione elementy metalowe/ kardiostymulatory itp.
  • Zażywanie leków diuretycznych/menstruacja

Wizyty umawiane są indywidualnie pod nr. teefonu  33 842 43 42

Eskulap Oświęcim 2015

Początek strony

Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Możesz w ustawieniach wyłączyć cookies